咨询 电话 置顶

新东方网>上海新东方学校>优能中学>优能高中>正文

上海高三模拟考试英语阅读理解及答案

2020-09-30 10:37

来源:

作者:

1

 

At present time, roller skating (滑旱冰) is easy and fun. But many years ago, it wasn’t easy at all. Before 1750, people never tried skating on wheels. That changed because of a man named Joseph Merlin. Merlin’s work was making instruments (工具). In his free time he liked to play the violin. Merlin was a man with many ideas and many dreams. People called him a dreamer.

One day Merlin received an invitation to go to an important party. He was very pleased and a little excited. As the day of the party came near, Merlin began to think. He wanted to find a way to make a wonderful entrance at the party. Merlin had an idea. He thought that he would attract much attention if he could skate into the room.

Merlin tried different ways to make himself roll (滚动). Finally, he decided to put two wheels under each shoe. These were the first roller skate shoes. Merlin was very proud of them. He dreamed of arriving at the party and skating into the room while playing the violin. He was sure that everyone would be very surprised.

On the night of the party Merlin rolled into the room, playing his violin. Everyone was really surprised to see him. There was just one problem. Merlin had no way to stop his roller skating. He rolled on, playing the violin. Then, with all eyes on him, Merlin hit into a huge mirror on the wall. The mirror broke into many pieces with a very loud noise.

Nobody forgot Merlin’s wonderful entrance after that.

1The first paragraph tells us that people began to skate on wheels from 1750 because (of ) _______.

 

Ait is very easy  Bit is very exciting

CJoseph Merlin’s instruments Dit is very popular

2People called Merlin a dreamer because ___________.

Ahe slept and dreamed a lot

Bhe was full of different ideas and dreams

Che invented the first roller skates

Dhe always made people’s dreams come true

3___________ made Merlin think of skating on wheels.

AMerlin’s work  BMerlin’s violin  CA huge mirror DAn important party

4What was Merlin’s problem after he rolled into the room?

AHe couldn’t stop his roller-skating.

BHe couldn’t attract a lot of attention.

CEveryone was surprised at him.

DHe couldn’t play the violin while rolling.

5What’s the best title for the passage?

AJoseph Merlin’s Story

BHow Roller Skating Was Invented

CA Surprising Entrance to the Party

DViolin and roller skating

 

答案:

1C

2B

3D

4A

5B

 

解析试题分析:本文主要讲述的是滑冰这个运动项目的起源,是一个名叫Merlin为了在聚会上闪亮登场而想出来的主意。

1C 细节题。根据文章第一段Merlin’s work was making instruments (工具).以及下文内容可知他是一个善于制作工具的人,正是因为他的发明,人们才开始滑冰。故C正确。

2B 细节题。根据第一段最后一句Merlin was a man with many ideas and many dreams. People called him a dreamer.说明他总是有很多新的想法和梦想,故B项正确。

3D 细节题。根据文章第二段One day Merlin received an invitation to go to an important party. He was very pleased and a little excited. As the day of the party came near, Merlin began to think.说明这个聚会让他想起这个主意。故D正确。

4A 细节题。根据文章第四段2,3There was just one problem. Merlin had no way to stop his roller skating.说明他不知道怎么停下来。故A正确。

5B 主旨大意题。本文主要讲述的是滑冰这个运动项目的起源,故B正确。

 

 

2

 

Most Chinese people these days know what it is like to have an “English teacher”, since almost all pupils study English from their third year. Usually that first English teacher will be a young and lovely lady in primary school. But my first English teacher is no other than my father. Looking back, I can see that, when I was only a little girl, he created an English environment by providing me with flashcardsfun English- language toys and even dolls which can sing English songs! My interest in English had certainly been awakened (唤起) when I began to learn English at school. Just imagine, he went a step further and asked me to learn New Concept English by myself! I was puzzled and even angry. I could not understand why a father could be so strict with his little girl. All the same, he never gave up and he gently insisted that I follow through with his idea. At first, I read stories with tears and I actually hated them because they were too difficult for me. In the end, I came to love the funny stories and, to be honest, my father was always there with a helping hand. I am sure that my English would never have got so far without his support. And that’s why my father is not only my first English teacher but also my lifelong teacher. He is one who awoke my interest, and who gave me much confidence .

1Most pupils in China begin to learn English________.

 

Ain primary school   Bfrom parents   Cat three years old   Dat home

2The underline part ”no other than my father” in the passage probably means________.

Alike my father  Bnot my father  Cmy father himself   Dnot only my father

3From the whole passage we can see that________.

Athe girl preferred playing to learning English

Bthe girl hates her father because he was strict

Cthe girl is very thankful to her father

Dthe father gave up after knowing his daughter could not understand

4Which of the following is NOT true according to the passage?

AThe girl’s father is her first English teacher.

BThe girl had been interested in English before going to school.

CThe girl’s father was always ready to help her with her English.

DThe girl could have learned English well by herself without her father.

5What would be the best title for the passage?

AHow I learned English at school

BMy father---my first and lifelong English teacher

CThe relationship between my father and me

DI’ve made progress in English learning

 

答案:

1A

2C

3C

4D

5B

 

解析试题分析:本文主要讲述的是父亲从小学开始的时候就教我学习英语,不仅仅是我学习上的好老师,还是我生活上的好导师。

1A 细节题。根据第一段2,3Usually that first English teacher will be a young and lovely lady in primary school.说明在小学的时候很多人开始学习英语,故A正确。

2C 推理题。根据But my first English teacher is no other than my father.

And that’s why my father is not only my first English teacher but also my lifelong teacher. He is one who awoke my interest, and who gave me much confidence .

说明我的英语老师就是我的父亲,故C正确。

3C 推理题。根据文章最后2And that’s why my father is not only my first English teacher but also my lifelong teacher. He is one who awoke my interest, and who gave me much confidence .说明父亲对我来说非常重要,我很感激我的父亲,故C项正确。

4D 推理题。根据文章倒数第三行I am sure that my English would never have got so far without his support.说明没有了父亲的帮助我就不可能走这么远。说明父亲在我的人生之路上很重要,故D项说法是错误的。

5B 主旨大意题。本文主要讲述的是父亲从小学开始的时候就教我学习英语,不仅仅是我学习上的好老师,还是我生活上的好导师。故B正确。

 

 

3

 

On the evening of June 21, 1992, a tall man with brown hair and blue eyes entered the beautiful hall of the Bell Tower Hotel in Xi’an with his bicycle. The hotel workers received him and telephoned the manager, for they had never seen a bicycle in the hotel ball before though they lived in “the kingdom of bicycles.”

Robert Friedlander, an American, arrived in Xi’an on his bicycle trip across Asia which started last December in New Delhi, India.

When he was 11, he read the book Ma-rco Polo and made up his mind to visit the Silk Road. Now, after 44 years , he was on the Silk Road in Xi’an and his early dreams were coming true.

Robert Friedlander’s next destinations (目的地) were Lanzhou, Dunhuang, Urumqi, etc. He will complete his trip in Pakistan.

1The best headline(标题) for this newspaper article would be________.

 

AThe Kingdom of Bicycles      BA Beautiful Hotel in Xi’an

CMarco Polo and the Silk Road      DAn American Achieving His Aims

2The hotel workers told the manager about Friedlander coming to the hotel because

Ahe asked to see the manager

Bhe entered the hall with a bike

Cthe manager had to know about all foreign guests

Dthe manager knew about his trip and was expecting him

3Friedlander is visiting the three countries in the following order,       .

AChina, Pakistan, and India     BPakistan, China, and India

CIndia, China, and Pakistan     DChina, India, and Pakistan

 

答案:

1D

2B

3C

 

解析试题分析:本文讲述了一个美国人梦想着重走丝绸之路的故事。

1D 主旨大意题。本文讲述了一个美国人梦想着重走丝绸之路的故事。故D项符合要求。

2B 细节题。根据第一段后3The hotel workers received him and telephoned the manager, for they had never seen a bicycle in the hotel ball before though they lived in “the kingdom of bicycles.说明他带着自行车进入宾馆是主要原因。故B正确。

3C 细节题。根据文章2,4Robert Friedlander, an American, arrived in Xi’an on his bicycle trip across Asia which started last December in New Delhi, India.

Robert Friedlander’s next destinations (目的地) were Lanzhou, Dunhuang, Urumqi, etc. He will complete his trip in Pakistan说明先到印度,中国,最后到巴基斯坦。故C正确。

 

 

4

 

O. Henry was a pen name used by an American writer of short stories. His real name was William Sydney Porter. He was born in North Carolina in 1862. As a young boy he lived an exciting life. He did not go to school for very long, but he managed to teach himself everything he needed to know. When he was about 20 years old, O. Henry went to Texas, where he tried different jobs. He first worked on a newspaper, and then had a job in a bank, when some money went missing from the bank O. Henry was believed to have stolen it. Because of that, he was sent to prison. During the three years in prison, he learned to write short stories. After he got out of prison, he went to New York and continued writing. He wrote mostly about New York and the life of the poor there. People liked his stories, because simple as the tales were, they would finish with a sudden change at the end, to the reader’s surprise.

1In which order did O. Henry do the following things?

a. Lived in New York.   b. Worked in a bank.      c. Traveled to Texas.

d. Was put in prison.    e. Had a newspaper Job.      f. Learned to write stories.

 

Ac. e. b. d. f. a   Be. c. f. b. d. a

Ce. b. d. c. a. f.   Dc. b. e. d. a f

2People enjoyed reading O. Henry’s stories because __________.

Athey had surprise endings

Bthey were easy to understand

Cthey showed his love for the poor

Dthey were about New York City

3O. Henry went to prison because_____________.

Apeople thought he had stolen money that was not his

Bhe broke the law by not using his own name

Che wanted to write stories about prisoners

Dpeople thought he had taken money from the newspaper

4What do we know about O. Henry before he began writing?

AHe was well-educated.  BHe was not serious about his work.

CHe was devoted to the poor. DHe was very good at learning.

 

答案:

1A

2A

3A

4D

 

解析试题分析:本文介绍了美国著名的短篇小说家欧亨利的的人生之路以及作品的主要特色。

1A 细节题。根据文章4-9行内容When he was about 20 years old, O. Henry went to Texas, where he tried different jobs. He first worked on a newspaper, and then had a job in a bank, when some money went missing from the bank O. Henry was believed to have stolen it. Because of that, he was sent to prison. During the three years in prison, he learned to write short stories. After he got out of prison, he went to New York and continued writing.可知A项的顺序是正确的。

2A 细节题。根据文章最后一句because simple as the tales were, they would finish with a sudden change at the end, to the reader’s surprise.说明他的小说又一个出人意料的结尾。故A正确。

3A 细节题。根据文章78Henry was believed to have stolen it. Because of that, he was sent to prison. During the three years in prison说明A项是他入狱的原因。

4D 推理题。根据文章3,4He did not go to school for very long, but he managed to teach himself everything he needed to know.说明他受到的教育不多,但是他的学习能力很强,自学了自己想要知道的所有知识。故D正确。

 

 

5

 

When I was seven my father gave me a Timex, my first watch. I loved it, wore it for years, and haven’t had another one since it stopped ticking a decade ago. Why? Because I don’t need one. I have a mobile phone and I’m always near someone with an iPod or something like that. All these devices(装置)tell the time—which is why, if you look around, you’ll see lots of empty wrists; sales of watches to young adults have been going down since 2007.

But while the wise have realized that they don’t need them, others—apparently including some distinguished men of our time—are spending total fortunes on them. Brands such as Rolex, Patek Philippe and Breitling command shocking prices, up to £250.000 for a piece.

This is ridiculous. Expensive cars go faster than cheap cars. Expensive clothes hang better than cheap clothes. But these days all watches tell the time as well as all other watches. Expensive watches come with extra functions—but who needs them? How often do you dive to 300 metres into the sea or need to find your direction in the area around the South Pole? So why pay that much of five years’ school fees for watches that allow you to do these things?

If justice were done, the Swiss watch industry should have closed down when the Japanese discovered how to make accurate watches for a five-pound note. Instead the Swiss reinvented the watch, with the aid of millions of pounds’ worth of advertising, as a message about the man wearing it. Rolexes are for those who spend their weekends climbing icy mountains; a Patek Philippe is for one from a rich or noble family; a Breitling suggests you like to pilot planes across the world.

Watches are now classified as“investments”(投资). A 1994 Philippe recently sold for nearly £350, 000, while the 1960s Rolexes have gone from £15, 000 to £30, 000 plus in a year. But a watch is not an investment. It's a toy for self-satisfaction, a matter of fashion. Prices may keep going up—they’ve been rising for 15 years. But when fashion moves on, the owner of that £350, 000 beauty will suddenly find his pride and joy is no more a good investment than my childhood Timex.

1It seems ridiculous to the writer that_______________.

 

Apeople dive 300 meters into the sea

Bexpensive clothes sell better than cheap ones

Ccheap cars don’t run as fast as expensive ones

Dexpensive watches with unnecessary functions still sell

2What can be learned about Swiss watch industry from the passage?

AIt’s hard for the industry to beat its competitors.

BIt targets rich people as its potential customers.

CIt wastes a huge amount of money in advertising.

DIt’s easy for the industry to reinvent cheap watches.

3Which would be the best title for the passage?

AWatches? Not for Me!   BMy Childhood Timex

CTimex or Rolex?      DWatches—a Valuable Collection

 

答案:

1D

2B

3A

 

解析试题分析:本文主要讲述的很多人实际上并不需要手表。手表现在已经成为了投资物品。

1D 细节题。根据第三段后四行Expensive watches come with extra functions—but who needs them? How often do you dive to 300 metres into the sea or need to find your direction in the area around the South Pole? So why pay that much of five years’ school fees for watches that allow you to do these things? 说明手表实际上没有什么用途,但是很多人都购买,这真是荒谬。故D项内容正确。

2B 细节题。根据第四段Instead the Swiss reinvented the watch, with the aid of millions of pounds’ worth of advertising, as a message about the man wearing it. Rolexes are for those who spend their weekends climbing icy mountains; a Patek Philippe is for one from a rich or noble family; a Breitling suggests you like to pilot planes across the world. 说明瑞士的手表经营商把富人当成了自己的目标人群。故B正确。

3A 主旨大意题。本文主要讲述的很多人实际上并不需要手表。手表现在已经成为了投资物品。故A正确。

推荐关注微信公众号【新东方上海学校微服务】,为您提供课程咨询、优惠活动、新闻查询、学习资料包领取等功能服务哦!

版权及免责声明

凡本网注明"稿件来源:新东方"的所有文字、图片和音视频稿件,版权均属新东方教育科技集团(含本网和新东方网) 所有,任何媒体、网站或个人未经本网协议授权不得转载、链接、转贴或以其他任何方式复制、发表。已经本网协议授权的媒体、网站,在下载使用时必须注明"稿件来源:新东方",违者本网将依法追究法律责任。

本网未注明"稿件来源:新东方"的文/图等稿件均为转载稿,本网转载仅基于传递更多信息之目的,并不意味着赞同转载稿的观点或证实其内容的真实性。如其他媒体、网站或个人从本网下载使用,必须保留本网注明的"稿件来源",并自负版权等法律责任。如擅自篡改为"稿件来源:新东方",本网将依法追究法律责任。

如本网转载稿涉及版权等问题,请作者见稿后在两周内速来电与新东方网联系,电话:010-60908555。

大家都在看

    ×